به روایت تیتر:
کد خبر: 1566
منتشر شده در: ۲۳ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۲۳:۵۵

نگاهی گذرا به بیوتکنولوژی و کاربردهای آن

پایگاه خبری تحلیلی ایلامی ها – افزایش تولید شیر و گوشت دام و همچنین تولید برخی از پروتئین‌ها و آنزیم‌های ضروری توسط حیوانات تراریخته از دستاوردهای خیره‌کننده‌ی بیوتکنولوژی جانوری است.

پایگاه خبری تحلیلی ایلامی ها – تعریف و توصیف بیوتکنولوژی (زیست‌فناوری) به دلیل گستردگی و تنوع کاربردهای آن، کمی مشکل و متنوع است، اما رایج‌ترین تعریف آن بدین شرح است: فنونی که از موجودات زنده برای ساخت یا تغییر محصولات، ارتقا کیفی گیاهان یا حیوانات و تغییر صفات میکروارگانیسم‎ها برای کاربردهای ویژه استفاده می‌کند.
اگرچه دوره تاریخی بیوتکنولوژی در حدود شش هزار سال قبل از میلاد مسیح با استفاده ناخودآگاه بشر از فرایندهای زیستی در تولید محصولات تخمیری مانند نان، لبنیات، سرکه و غیره آغاز گردید، اما بیوتکنولوژی نوین در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی با ابداع تکنیک‌هایی برای قرار دادن ژن خارجی در درون باکتری (مهندسی ژنتیک) برای نخستین بار در دانشگاه‌های استنفورد، هاروارد و کالیفرنیا در ایالات متحده امریکا آغاز گردید.
ضرورت تأمین امنیت غذایی و بهداشتی جمعیت ۲/۷ میلیارد نفری کره زمین که بنا بر پیش‌بینی‌ها به ۲/۹ میلیارد نفر در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید، نگرانی‌های زیادی را رقم زده است؛ این موضوع، توجه دانشمندان و دولتمردان کشورهای مختلف جهان را به سمت شاخه‌های مختلف بیوتکنولوژی خصوصاً بیوتکنولوژی پزشکی، کشاورزی و زیست‌محیطی معطوف نموده است.
در سال‌های اخیر، گسترش و توسعه تکنیک‌های سنتز DNA نوترکیب، انقلابی شگرف را در درمان بسیاری از بیماری‌های انسانی از جمله انواع سرطان‌ها، اغلب بیماری‌های خودایمنی نظیر دیابت و همچنین تشخیص، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌های مادرزادی فراهم آورده‌است؛ مثلاً پیش از این برای درمان بیماری دیابت، هورمون انسولین را از پانکراس حیوانات در کشتارگاه‌ها بدست می‌آوردند که بسیار پرهزینه بوده و به سهولت در دسترس نبود؛ اما امروزه، هورمون انسولین به سهولت، با حجم زیاد و ایمنی بیشتر با استفاده از باکتری‌هایی که مهندسی ژنتیک شده‌‌اند، تولید می‌شود. ژن‌درمانی، درمان توسط سلول‌های بنیادی، تولید داروها و واکسن‌های نوترکیب و مهندسی بافت -که به محققان اجازه می‌دهد تا با ترکیب علم مواد و زیست‌شناسی سلولی نسبت به تولید بافت‌ها و اندام‌های نیمه‌مصنوعی در شرایط آزمایشگاهی اقدام نمایند- تنها بخش کوچکی از کاربردهای ارزشمند بیوتکنولوژی پزشکی و دارویی است.
افزایش عملکرد در واحد سطح، ایجاد ارقام گیاهی مقاوم به تنش‌های مختلف محیطی مانند شوری و خشکی، تولید گیاهان مقاوم به آفات و بیماری‌ها، بهبود عطر و طعم محصولات و افزایش میزان و کیفیت متابولیت‌های ثانویه تنها بخش کوچکی از مهم‌ترین دستاوردهای بیوتکنولوژی در حوزه گیاهی و کشاورزی می‌باشند. افزایش تولید شیر و گوشت دام و همچنین تولید برخی از پروتئین‌ها و آنزیم‌های ضروری توسط حیوانات تراریخته از دستاوردهای خیره‌کننده‌ی بیوتکنولوژی جانوری است.
بکارگیری میکروارگانیسم‌ها در استخراج و بازیافت کانی‌های پرارزشی مانند طلا، نقره، مس و اورانیوم، سولفورزدایی از نفت خام، تمیز کردن آلودگی‌های نفتی، تولید صنعتی بسیاری از اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک و استیک، حذف مؤثر آلاینده‌های محیطی خطرناک از محیط زیست و استفاده از فنون نگهداری ذخایر ژنتیکی از جمله کاربردهای بیوتکنولوژی در حوزه محیط زیست و صنعت است.
پ . ن : لیست منابع در دفتر ایلامی ها موجود می‌باشد.

مجید بگ نظری، دانشجوی دکتری تخصصی بیوتکنولوژی کشاورزی

Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestDigg thisShare on StumbleUponFlattr the authorEmail this to someoneShare on RedditShare on TumblrBuffer this pageShare on Google+Tweet about this on Twitter